image

Svensk Klassisk Massage

Massage är troligen den behandling som är äldst i världen. Men kan spåra olika massageformer i väldens olika kulturer, massage har använts i många tusen år. Tidigast beskriven är massage av den kinesiska filosofen Kon Fu Tse för ungefär 5 000 år sedan, men den har troligen funnits hos många olika folkslag mycket tidigare.

Ordet massage kan härledas både till arabiska och grekiska. Enligt grekiskan betyder massage knåda. Petrissage som innebär knådning och ältning av muskler är också en av de viktigaste teknikerna i den klassiska massagen. När musklerna "knådas" ofta, ungefär som man knådar deg, så utsätts musklerna både för tryck och töjning. Det är sedan länge ett känt faktum att tryck på muskler och töjningar av muskler har en spänningslösande och avslappande effekt. I massage sker detta på ett rytmiskt sätt men i yogaövningar utsättes också musklerna för tryck och töjningar fast mer i mindre rörliga ställningar. Så inom olika metoder finns olika vägar att uppnå avslappning och mjukhet i musklerna.

Läkekonstens fader Hippokrates i det gamla Grekland använde massage och beskrev utövandet av massage för ungefär 2 400 år sedan . På hans tid var det en viktig metod inom läkekonsten. Hippocrates skrev: " Läkare måste vara kunnig i många saker, men speciellt i massage. Massage kan göra en slapp led stabil och göra en stelare led rörligare." Men han skrev också att massagebehandlingen inte får ske våldsamt och inte vara smärtsam.

Ling
Den klassiska massage som idag används har sitt ursprung från den svenska pionjären inom kroppsvård, Per Henrik Ling. Han är i Sverige känd som den svenska gymnastikens fader, men han var också den svenska massagens fader, I Amerika och även ute i Europa är han också känd som grundaren av Swedisk massage, som denna masssge kallas ute i välden. I Sverige säger vi oftast bara massage och menar då denna klassiska massage.